fredag 23 maj 2008

Folkpartiet har ett bra förslag (!)

Kan det vara en vändpunkt i svensk politik vi ser? För första gången sedan Jan Björklund blev partimedlem presenterar folkpartiet ett bra förslag inom skolpolitiken! Jörgen Ullenhag vill att bara behöriga lärare ska tillåtas utfärda betyg.

Självklart hade det varit ännu bättre om betygen avskaffades helt - eftersom de inte bara är onödiga utan också onyttiga. Men dit kanske vi kommer nån gång också...

I vilket fall är förslaget bra. Lärarutbildningen måste uppvärderas. Det är bara dumt att tro att obehöriga lärare är lika bra som de utbildade. Utbildning och behörighet innebär självklart ökad kompetens. Idag räknas dock inte behörighet som en merit - för många friskolor innebär det endast ökade lönekostnader att ha behörig personal.

Men ett 'lärarlyft' måste också komma med bättre utbildning. Lärarhögskolan i Stockholm är under all kritik. Det märks så tydligt hos våra historiestudenter vilka som är motiverade, och vilka som är lärarkandidater. En ny organisation är dock under uppbyggande där LHS försvinner och universitetet själv tar över utbildningen. Det är en nödvändig förändring.

2 kommentarer:

Rikframtid sa...

Det vore inte helt fel om det var möjligt att stänga av olämpliga personer från lärarutbildningen heller.

Anonym sa...

Jag håller med! Problem kan dock uppstå i att klargöra när man är behörig. Räcker det med att ha läst lite pedagogik och några ämnen?
Det behöver införas någon form av legitimation/certifiering som klargör när man är behörig att undervisa en viss åldersgrupp i ett visst ämne.
Passa på att införa AT-tjänst à la läkarlinjen på lärarutbildningarna.aqpnweo