torsdag 15 maj 2008

Ny djurgårdsarena i Värtahamnen!

Som ABC-nyheterna kunde meddela igår så har Djurgårdens IF inte oväntat sagt nej till de fem förslag på platser för en ny arena som idrottsborgarrådet presenterade för en tid sedan. Hur nu alliansen ska klara att hålla sitt vallöfte är en gåta, men jag har några förslag längre ner!

Djurgårdfansen har bestämda krav och går inte med på vad som helst. De tre platserna långt ut i Västerort var naturligtvis helt otänkbara pga avståndet liksom förslaget i Loudden som faller pga tidsaspekten. Brommaalternativet tycker jag själv var bäst även om det gärna hade fått vara på själva flygplatsområdet (under förutsättning att flygplatsen stängs).

Men eftersom även det sistnämnda förslaget inte heller accepterades av Djurgården så gäller följande raka kravspecifikationer: 1) Arenan ska byggas i innerstaden eller dess allra nämaste omgivning, 2) Arenan ska byggas norr om Slussen.

Alternativen vid Storängsbotten respektive Östermalms IP har undersökts och fallit. Vad återstår då?

1) Det tidigare p-platsen direkt väster om Wennergren Center.
- Platsen ansluter till den nya stadsdelen söder om Karolinska sjukhuset.
2) Roslagstull.
- Utrymmet räcker nog inte om man inte inkräktar på grönområdena runt omkring.
3) Roslagsvägen.
- Två alternativ: antingen längs nuvarande vägsträckning eller in på det nya Södra Campusområdet. Vägen får grävas ner och läggas i tunnel.
4) Värtahamnen.
- Detta är det bästa alternativet. Här planeras för tillfället en jättestor trafikplats (se bilderna nedan). Det hade varit klart mer konstruktivt att satsa på idrott än på ökad trafik. Alternativet förutsätter såklart att Norra Länken projektet stoppas. På så sätt ordnas ju samtidigt finansieringen av arenan på ett smidigt sätt; ta bara några nävar av de 11,6 miljarder kronorna från det meningslösa vägbygget!


» Om vi lyckas stoppa Norra länken så skulle ytorna vid Värtahamnen kunna användas på ett mycket mer konstruktivt sätt. T.ex. till en fotbollsarena!

» Norra länken är inte en trafiklösning för Stockholm. Det rödmarkerade orådet borde användas till något annat än trafik. (Bilderna kommer från vägverkets webbplats).


» Ytterligare tre alternativ som skulle kunna förverkligas om man valde att satsa på idrott och folkhälsa istället för luftförstöring.

» Uppd. 27 maj: Centerns Per Ankersjö tror sig ha kommit på ytterligare ett förslag. Men det visar sig vara ett riktigt dumt förslag som pajjar den gamla olympiaarenan. Han är rädd för att Stadion skulle förvandlas till ett museum om man inte bygger om den. Det tror jag däremot inte alls på. Det finns dels gott om fotbollslag som kan spela där (jag har sett både Brommapojkarna och Café Opera få spö i hemmamatcher på Stockholms stadion). Damfotbollen växer så det knakar, men också andra idrotter som speedway, mm funkar fint där. Så, slutsatsen är att mina fyra kreativa förslag lungt slår ut Ankersjös Stadion-destruktion!

Inga kommentarer: